dilluns, 20 de juliol del 2009

Els Centres Especials de Treball. Una prioritat pel Govern de la Generalitat.



Actualment hi ha registrats 218 Centres Especials de Treball (CET) que ocupen a 10.844 persones treballadores amb discapacitat, dels quals el 61% homes i el 39% dones. El perfil de les persones contractades respon majoritàriament a persones amb discapacitats intel•lectuals (58%) envers les persones amb discapacitats físiques (26%), sensorials (5%) i malaltia mental (11%).

El 62% dels centres tenen plantilles de menys de 50 persones treballadores i majoritàriament es dediquen als serveis (jardineria, neteja, bugaderia) i als manipulats industrials. Aquests centres han de comptar en la seva plantilla amb un mínim del 70% de treballadors amb un grau de discapacitat de més del 33%.

El Departament de Treball destinarà aquest any 13 milions d’euros addicionals als 218 Centres Especials de Treball (CET) que beneficiaran a 10.844 persones amb discapacitat. Aquests 13 milions complementen els 67 milions d’euros que anualment es destinen a subvencionar el 50% del salari de les persones treballadores amb discapacitat i part del salari dels professionals que els hi donen suport. En total durant aquest any els CET rebran al voltant de 80 milions d’euros.

Pel que fa als 13 milions d’euros addicionals es destinen un total de 10 milions d’euros en una línia de préstec impulsada conjuntament amb l’Institut Català de Finances (ICF); prop de 2,5 milions d’euros per a la reorientació de l’activitat productiva dels CET; i mig milió d’euros en diferents mesures de suport com consultoria i auditoria, formació, millora d’aplicatius informàtics, entre d’altres.



Els Centres Especials de Treball són empreses (llei 13/1982) que operen en un entorn productiu i asseguren un treball remunerat a persones amb discapacitat. La seva finalitat és la creació de llocs de treball estables, adequats a la realitat del mercat laboral i al món de l’empresa. Són també un mitjà d’integració de persones amb discapacitat al règim de treball ordinari.

El Departament de Treball i l’Institut Català de Finances (ICF) han posat en marxa recentment una línia de préstecs per facilitar el finançament i l'activitat dels Centres Especials de Treball. Amb aquesta iniciativa es vol donar suport a les petites i mitjanes empreses de caràcter social que tenen com a objectiu principal vetllar per la integració laboral de persones amb discapacitat.

L'objectiu de la nova línia d'ajuts és facilitar el finançament de l'activitat econòmica d'aquestes empreses, que com a conseqüència de la situació econòmica actual, es troben amb dificultats de finançament alhora d'accedir al crèdit.
Els destinataris d'aquesta línia, que compta amb una dotació de 10 milions d'euros, són els CET i les Empreses d’Inserció amb seu a Catalunya. Els préstecs es destinen a finançar inversions en actius fixos materials i immaterials, i a bestretes de subvencions i compromisos de pagament per contractes de l'Administració Pública.

Fins ara hi ha una demanda de 15 CET per poder rebre aquestes crèdits, dels quals un 50% són per inversió destinades a reconversió d’activitat i millores urgents d’instal•lacions. I l’altre 50% són per finançar les necessitats de circulant i situacions de manca de liquiditat vinculades a l’actual context econòmic.

Amb aquestes dues línies es dóna cobertura a les necessitats de finançament que tenen els Centres Especials de Treball.

A més a més, el Govern de la Generalitat ha fet enguany una reserva
pressupostària per a la contractació de béns i serveis oferts pels CET,
Empreses d’Inserció i altres entitats no lucratives.

1 comentari:

  1. Els millors desitjos en aquesta aventura cibernètica. Benvingut a la política 2.o. Enhorabona pel blog, no només pels continguts, sinó també per la forma. Ja tens un lector fidel.

    ResponElimina