dijous, 18 de juny del 2009

Interrupció voluntària de l'embaràs, una reforma necessària

Ara fa dos anys, darreres dades oficials de les que disposem, es van produir 1.585 interrupcions voluntàries d'embarassos no desitjats a les comarques tarragonines. D'entre aquests casos, en 215 ocasions aquestes interrupcions van afectar joves menors de 20 anys. No vull entrar en valoracions morals sobre aquest fet, però crec que les dades que acabo d'exposar ens donen una idea molt clara de l'abast d'un dels problemes que es produeixen a la nostra societat, i que es produeix més del que la majoria de la gent pensa.

Una societat com la nostra, que vol ser lliure i socialment desenvolupada, no es pot permetre aquestes estadístiques, cadascuna de les quals amaga un drama personal. Davant d'aquesta tessitura el Govern està fent un gran esforç per prevenir els embarassos no desitjats i endegar una nova normativa que resolgui els problemes que s'han detectat en l'aplicació de l'actual Llei d'Interrupció Voluntària de l'Embaràs, en vigor des de fa 24 anys.

Com sempre acostuma a passar, el debat als mitjans de comunicació s'ha centrat en els aspectes més polèmics de la llei, però deixant de banda el quadre de composició general. Quin és l'objectiu d'aquesta iniciativa del Govern? Doncs establir les normes que ens permetin una major planificació familiar, prevenint els embarassos no desitjats i evitar els avortaments.
Així, es duran a terme campanyes d'informació dirigides als joves i als adolescents per prevenir aquests embarassos no desitjats. Campanyes com l'ús del preservatiu, que ja s'està duent a terme, o la possibilitat, ja aprovada, d'obtenir l'anomenada píndola del dia després, que es podrà obtenir a les farmàcies sense necessitat de recepta mèdica.

Així mateix, l'executiu vol potenciar la formació en matèria de salut sexual i reproductiva, el que no només consistirà en activitats escolars sinó també a implicar els pares en la ormació i l'educació dels seus fills.

Centrem-nos ara en la nova regulació de la interrupció voluntària de l'embaràs. És necessària? Estem segurs que sí, 24 anys després de l'aprovació de la llei actualment vigent. Quines són les principals novetats que introdueix? Que la nova llei garanteix l'accés a la interrupció voluntària de l'embaràs, protegint els drets fonamentals de la dona que ho sol·licita i establint un sistema de terminis que queda determinat de la següent manera: durant les primeres 14 setmanes la dona podrà decidir lliurament i haurà de confirmar per escrit el seu consentiment; entre les 14 i les 22 setmanes serà possible la interrupció de l'embaràs si hi ha risc greu per a la vida de la dona o existeixen anomalies en el fetus. A partir de les 22 setmanes només serà possible practicar la interrupció de l'embaràs en cas d'anomalies incompatibles amb la vida en el fetus.

Una altra novetat important de la llei és que la majoria d'edat sanitària per poder procedir a la interrupció voluntària de l'embaràs s'equipara amb la resta de prestacions sanitàries, és a dir, se situa en els 16 anys. Cal tenir en compte que així està regulat també a la majoria de països europeus del nostre entorn, com França (no precisament governada pels progressistes), Gran Bretanya, Dinamarca, Holanda o Suècia.

I una novetat molt important, cap dona anirà a la presó per interrompre el seu embaràs. Fora dels casos que he apuntat abans l'avortament continuarà sent un delicte, però les condemnes a presó se substitueixen per multes.

Aquesta modificació de la llei no és fruït de cap 'idea brillant' d'una persona determinada, ni és el caprici de cap partit polític, sinó que arriba després d'un llarg procés de debat on s'ha escoltat tots els sectors implicats (tots) i de les conclusions del Comitè d'Experts que es va crear i que va determinar que calia canviar l'actual llei. Vint-i-quatre anys després de l'entrada en vigor de la llei actual moltes coses han canviat a la nostra societat a tots els nivells.

Crec, sincerament, que és objectiu de les persones que assumim responsabilitats polítiques fer front als problemes que ens deixa la realitat quotidiana, afrontant la realitat tal com és objectivament i no d'acord amb clixés teòrics que no s'ajusten a la realitat i que l'únic que aconsegueixen és fomentar la hipocresia social. Aquesta actuació decidida del Govern per prevenir els embarassos no desitjats neix d'una única convicció: totes les persones tenen dret a la millor salut possible, el que també inclou la salut sexual i reproductiva. Així mateix, totes les persones tenen dret a tenir fills i decidir quan volen tenir-los. Aquest és l'autèntic objectiu del Govern a l'hora de promoure aquesta modificació de la normativa actualment vigent. Ni més, ni menys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada