divendres, 1 de gener del 2010

Orfandat i disCAPACITAT

Encetar l’any donant una bona notícia és, sense dubte, la millor manera de començar. Si aquesta repercuteix sobre un determinada franja de la discapacitat, la informació assoleix una dimensió social que la fa mereixedora d’encapçalar tots els articles que pugui produir al llarg del 2010.

En el darrer ple del Congrés dels Diputats, al 2009, es va aprovar el Projecte de Llei dels Pressupostos Generals de l’Estat corresponent al 2010, introduint-se en l’apartat 3er de l’article 179 una nova redacció del text refós de la Llei General de la Seguretat Social.
Aquesta nova redacció permet compatibilitzar les pensions d’orfandat reconegudes a les persones amb discapacitat severa, amb d’altres que aquesta persona pugui generar com a pensionista resultat de la seva jubilació o d’haver assolit una incapacitat permanent.

Fins ara, segons establia la Llei General de la Seguretat Social, els orfes incapacitats pel treball amb dret a rebre una pensió d’orfandat, en el cas de rebre altres pensions de la Seguretat Social en raó de la mateixa discapacitat, podien optar per una o altra. A partir d’avui, aquesta incompatibilitat desapareix, permetent acumular la esmentada pensió d’orfandat amb d’altres que la persona amb discapacitat pugui generar fruit de la seva activitat laboral quedant redactat:

«Cuando el huérfano haya sido declarado incapacitado para el trabajo con anterioridad al cumplimiento de la edad de 18 años, la pensión de orfandad que viniera percibiendo será compatible con la de incapacidad permanente que pudiera causar, después de los 18 años, como consecuencia de unas lesiones distintas a las que dieron lugar a la pensión de orfandad, o en su caso, con la pensión de jubilación que pudiera causar en virtud del trabajo que realice por cuenta propia o ajena

Aquest nou pas en favor de les persones amb discapacitat és suma a les mesures de xoc que van suposar una injecció de més de 45 milions d’euros pels Centres Especials de Treball i al RD de jubilacions anticipades, que van ser aprovades als darrers mesos del 2009.

El Govern torna a donar un nou pas en la millora de la qualitat de vida d’aquestes persones flexibilitzant la realització d’una activitat laboral amb el gaudiment d’una prestació social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada