dissabte, 7 de novembre del 2009

152 milion d'euros al Camp al 2010

Els pressupostos de la Generalitat pel 2010 preveuen una inversió de més de 152.349.000 d’euros en partides territorials concretes a les sis comarques del Camp de Tarragona. Si tenim en compte que per enguany els pressupostos de la Generalitat han contemplat una inversió directe de 111 milions d'euros, estarem d’acord en que l’increment dels 52% es importantissim . A aquesta quantitat cal sumar-hi uns altres 73.478.000 euros en concepte d’inversions que beneficiaran al conjunt de la província de Tarragona.

Es tracta d’uns pressupostos que aquí a les nostres comarques aposten per reforçar les polítiques socials (sobretot, educació, salut, habitatge i ajuda a la dependència), les mesures que poden reactivar la nostra economia i per impulsar aquells equipaments i infraestructures més demandats pel territori.

Pel que fa a l’educació, els pressupostos preveuen al Camp de Tarragona un conjunt d’inversions per un import total de més de 31 milions d’euros, que afecten un total de 15 municipis (Alcover, Bellvei, Les Borges del Camp, Cambrils, Mont-roig del Camp, Els Pallaresos, Reus, la Riera de Gaià, Sant Jaume dels Domenys, Santa Coloma de Queralt, La Secuita, Tarragona, Valls, Vila-seca i Vinyols i els Arcs.)

Es segon lloc, pel que fa a l’àmbit de la Salut, s’executaran actuacions en hospitals, ambulatoris i residències i centres de dia amb una inversió global estimada en quasi 10 milions d’euros. Unes partides que beneficiaran els municipis de La Bisbal del Penedès, Calafell, Cambrils, Cunit, Salou, Tarragona, Reus i Vila-seca. En aquest camp, cal destacar sobretot les inversions a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona amb 2’3 milions d’euros i al nou CAP de Cunit amb 2’1 milions d’euros.

També en l’àmbit de les polítiques socials, que representen el 54% del total d’aquests pressupostos, destaquen amb llum pròpia les inversions d’ajuda a la dependència i al foment del medi ambient i l’habitatge. Pel que fa al medi ambient, cal subratllar les actuacions destinades a construir les infraestructures necessàries per a poder reutilitzar les aigües residuals del Camp de Tarragona, un projecte pioner que rebrà una inversió de 48 milions d’euros. En protecció social tenim partides específiques per residències i centres de dia a Tarragona amb 2 milions d’euros, Reus amb 2’8 milions d’euros, Montblanc amb 1’4 milions d’euros i L’Espluga de Francolí amb 668.000 euros.

Es important posar de relleu en moments com els actuals, l’impuls a les mesures pensades per fomentar l’ocupació i reactivar la nostra economia, creant així nous llocs de treball i riquesa pel territori. En aquest sentit cal remarcar les obres previstes a la carretera C-51 que ha de connectar l’Alt Camp i el Baix Penedès, que compten amb una inversió de 1’8 milions d’euros d’inversió, la variant de Les Borges del Camp amb 2’8 milions d’euros d’inversió, el nou edifici del servei telefònic 112 a Reus amb 4’2 milions d’euros, l’impulsi que rebrà el Centre Integral de Mercaderies del Camp, amb més de 7 milions d’euros destinats a la conservació i millora de la nostra xarxa viària, o els 6’5 milions d’euros per la nova comissaria de Tarragona, per citar només algunes de les partides més importants.

A tot això cal afegir la previsió de licitació de les obres de construcció de la Ciutat de la Justícia de Tarragona.

Un altre gran eix dels pressupostos a nivell de comarques tarragonines és la despesa en recerca i desenvolupament, En aquest sentit, es continua apostant pel desenvolupament de la societat de la informació i les telecomunicacions, amb partides molt significatives com els 5.200.000 euros que rebrà la Universitat Rovira i Virgili.

En total, l’aposta per l’I+D+i rebrà a les nostres comarques més de 15 milions d’euros en el marc d’aquests pressupostos, de les quals el centre IDIADA, del Baix Penedès, s’emporta 4’9 milions d’euros.
Finalment, també s’ha fet un esforç molt especial per incentivar les iniciatives en matèria d’estalvi energètic, amb la implantació progressiva de les energies renovables i en la millora de les xarxes de sanejament d’aigua.

Es tracta en definitiva d’uns pressupostos que fan un esforç molt important per invertir en tot allò que suposi una ajuda per la vida diària dels ciutadans en especial d’aquells que més estan acusant la crisi econòmica, i que aposten per reforçar la cohesió social en aquests moments de dificultats econòmiques fomentant, al mateix temps, la reactivació de la nostra economia.

1 comentari:

  1. Hola Àlex enhorabona per la feina en el blog i en el parlament. Gràcies per la teva contribució a la llei de dependència, el Víctor ha estat un dels que poden gaudir de l'atenció d'una persona quan nosaltres estem treballant.
    Felicitats
    Rufino Mesa

    ResponElimina